کارگاه به قسمتی فنی از امور تولیدی یک کارخانه گفته میشود که در آن تولید محصول یا روند خاصی از تولید صورت میگیرد. همانند کارگاه چوببری یا کارگاه رنگرزی. البته کارگاه میتواند مستقل باشد و قسمتی از یک کارخانه نباشد. کارگاه، در کلمه به معنای مکان انجام کار اتاق یا سوله است که هم مکان و هم ابزار (یا ماشین آلات) لازم جهت تولید یا محصولات ساخته شده را عرضه میکند. از لحاظ حقوقی، کارگاه مکانی است که کارگر براساس تقاضای کارفرما یا نماینده او در آنجا کار میکند». برای مثال میشود به موسسات صنعتی، کشاورزی، معدنی، ساختمانی، ترابری، مسافربری، خدماتی، تجاری، تولیدی، اماکن عمومی و امثال آنها اشاره نمود.
کارگاهها بهطور طبیعی فاقد امور اداری و مالی استقلال یافته است و لذا این، مدیریت مسئول کارگاه ولو بیشتر از مدیریت اجرائی کارخانه جنبهای منحصرا فنی دارد. شخصی است متخصص و به خصوص مجرب است.
یک کارخانه، برعکس یک کمپانی، حاوی شخصیت حقوقی مستقل نیست چهبسا به عنوان سازمان تولیدی یا یکی از سازمانهای تولیدی کمپانی (که دارای سازمانهای فروش، امور کارکنان و غیره هم است و زیر نظر یک مدیر عامل و تحت یک حسابداری واحد قرار گرفتهاند ) میباشد ، و به این صورت :یک کمپانی امکان دارد حاوی یک یا چند یا ولو چندین کارخانه و کارگاه مستقل باشد. این مکان حاوی اشیاء فیزیکی مورد استفاده یک کمپانی، مثل ساختمان و ماشین آلات به صورت مستقر در یک مکان است که در آن مجموعهای از سرمایه و نیروی انسانی به منظور تولید کالا یا خدماتی خاص به کار افتادهاند. این مجموعه را میشود به عنوان مکانی که در آن محصولات مورد نیاز مردم تولید میشود تعریف کرد که از یک یا چند ساختمان تشکیل شده است.
کالاهای تولیدی آن در محلی به اسم انبار ذخیره و بعد از مدتی به بازار مصرف انتقال داده میشود. بهغیر از این موارد در کارخانه قسمتهای دیگری مانند نگهبانی، حسابداری، حمل و نقل، مدیریت و غیره وجود دارد که همه در ادارهی درست و کارآمد آن نقش بسزایی دارند. کارخانهها جهت ساخته دستاوردهای خود به ماشین آلات و مواد اولیه احتیاج دارند و جهت تامین این احتیاجات با مابقی کارخانهها همکاری میکنند. لذا زنجیرهای به هم وابسته از کارخانهها تشکیل میشود که هر یک وظیفهی تامین نیاز کارخانههای دیگر را برعهده دارد. میشود این زنجیرهی به هم وابسته را صنعت هم نامید.
مدیر کارخانه با تمام نیرو و وسعت محدوده مسئولیت خود، تنها یک مدیر اجرائی است که زیر نظر تصمیم گیرنده حقیقی ( مدیر استراتژیکی )، یعنی مدیر کمپانی به انجام وظیفه میپردازد. مدیر مستقیما تحت نظر مدیرعامل کار کرده و ماموریت او عبارت است از هماهنگی تمامی امور مرتبط به کارخانه و ارتباط با مابقی مدیران برای رسیدن به اهداف مجموعه است.
ارسال دیدگاه