پیشینهی تولید آبنبات به دههها قبل بازمیگردد. در آن زمان به دلیل بالا بودن ارزش قند و شکر، این خوراکی خوشمزه مانند امروز در دسترس عموم قرار نمیگرفت و یک خوراکی لاکچری به حساب میآمد. با ورود ماشین آلات به کشور این خوارکی خوشمزه با انواع و اقسام مختلف تولید شده و مورد استفادهی عموم قرار میگیرد. تا تقریبا ده سال قبل، نود درصد از تولیدات اصلی جهانی آبنبات در اختیار پنج کشور اروپایی از جمله آلمان، ترکیه، اتریش، بلژیک و انگلیستان بود. ولی چندین سال است که دامنه تولید این خوراکی و فناوری تولید آن به دیگر قارههای دنیا رسیده است و در کشور ما هم گامهای بلندی در عرصهی تولید صنعتی این محصولات برداشته شده است. چه بسا که درحال حاضر در خاورمیانه، ایران نخستین تولید کننده این کالا است.
این خوراکی خوشمزه و جذاب یک نوع شیرینی است که بخش اصلی آنها شامل شکر و یا شیرین کنندههای هستند که موجب شادی و نشاط در شما میشود. چهبسا در تهیه آنها از مواد دیگر مثل اسیدهای آلی، اسانسها و رنگهای خوراکی گوناگون هم استفاده میشود. رطوبت آبنبات خیلی خیلی کم و میتوان گفت خشک است. آبنبات اقسام گوناگونی دارد که میتوان به ساده، شیری، مغزدار (مثل دارچینی، زنجبیلی و غیره) و میوهای اشاره کرد. چهبسا نوع فاقد قند آن هم وجود دارد که در آن از شیرین کنندههای مجاز بهره برده میشود.
۱- مدل سخت: به نوعی گفته میشود که قند در آنها شکلوشمایل بلوری دارند.
۲- مدل دانهای: به نوعی گفته میشود که قند در آنها در درجههای متمایز بلور شدن است.
۳- مدل غیردانهای: به نوعی گفته میشود که قند در آنها ساختمان غیربلوری، بی شکل و شیشهای دارد.
جهت تولید این خوراکی خوشمزه، نخست شکر را به همراه گلوکز و آب درون مخزن میریزند، میجوشانند، در این فرآیند شکر در راستای عملیاتی در فضای اسیدی گلوکز به قند احیاء مبدل میشود. بعد از آن شربت تولید شده وارد دیوایس پخت آبنبات میشود، در این دیوایس شربت تحت خلاء و در دمای متناسب پخته میشود. علت خلاء کردن دیوایس به این دلیل است که اکسیژنی که در هوا موجود است، باعث اکسیداسیون شربت میگردد، لذا شربت در حضور اکسیژن رنگ شفاف خود را از دست میدهد و کدر میشود. پس با خلاء کردن دیوایس، به شفافیت شربت صدمهای وارد نمیشود.
پس از پخت، شربت به خمیر مبدل میشود که آن به قسمت سرد کن انتقال داده میشود. بعد از این وهله خمیر داخل دستگاههای گوناگون براساس سفارش تولید میشود، به عنوان نمونه چنانچه بخواهند درون آب نبات مغز تمرهندی باشد، خمیر داخل دیوایس مخصوصی شده و این دیوایس درون خمیر، مغز تزریق میکند. پس از سپری شدن این وهله، خمیر داخل دیوایس پرس فرم دهنده شده و به اندازه و شکلهای گوناگون مبدل میشود. پس از آن آبنباتها داخل تونل سرد کننده شده و بعد داخل وهلهی بستهبندی میشوند. چهبسا مرحله مزهدار کردن آبنباتها ازطریق اسانسها و یا رنگ دادن به آنها در همان وهله که خمیر داخل بخش سرد کن میشود، انجام میشود.
این خوراکی جذاب، بهویژه نوع شیرین از مخلوط غلیظ شکر با آب بههمراه افزوزدنیهایی خوش طعم کننده و رنگ دهنده تولید شده و برخی مواقع منجمد میشود. کلمهی کندی از زبان ترکی و قند مشتق شده است. در ایالت متحده آبنبات به کلکسیون متنوعی گفته میشود که حاوی آبنبات چوبی، آبنبات شکلاتی، آبنبات لیسی، تافی، پاستیل، آدامس، نوعی شیرینی خمیر مانند به اسم مارش مالو و شیرین بیان، آبنبات ترش، آبنبات شور، آب نبات سخت و… است.
آبنبات بایستی در بستههایی از نوع کاغذ مومی، فویل و آلومینیوم آستردار، پلی پروپیلن و مابقی مواد مجاز جهت بسته بندی محصولات غذایی، استفاده و عرضه شوند، به نوعی که از وارد شدن رطوبت هوا، گرد و غبار و آلودگی به محتویات آن پیشگیری به عمل آید. دربارهی بهره بردن از مواد بستهبندی چاپی، سطح چاپ شده نبایستی در تماس با محصول باشد.
ارسال دیدگاه