خاطرتان است شبهای امتحان هنگامی که هنوز دو سوم کتاب را نخوانده بودید به نخستین چیزی که روی میآورید یک فنجان قهوه بود. آری، همه مردم قهوه را به دلیل شب زنده داریاش خوب می شناسند. اما حقیقت این است که قهوه خصوصیات دیگری هم جهت سلامتی بدن دارد. از این دانه ارزشمند در اغلب صنایع غذایی بهره برده میشود.
قهوه موجب میشود کمتر حس خستگی کنید و هشیاری شما را افزایش میدهد. این خواص به دلیل وجود یک مادهی محرک در قهوه به اسم کافئین است. که در حقیقت، متداولترین مادهی روانگردان در جهان است. به عبارت دیگر، بعد از میل کردن قهوه، کافئین جذب جریان خون میگردد. این ماده بعد از رد شدن از ایست بازرسی مغز، به سیستم اعصاب مرکزی میرسد.
کافئین بعد از داخل شدن به سیستم اعصاب مرکزی، درپی آدنوزین (عامل حس خستگی و خوابآلودگی) میرود و مانع فعالیت آن میشود. کافئین موجب فزونی تولید نوراپینفرین و دوپامین میگردد. نوراپینفرین جهت حفظ دقت، کنترل احساسات، یادگیری و ادراک الزامی است و دوپامین عامل توانایی، انرژی و شادی است. تستهای کنترل شدهی بسیار برروی انسانها، بیان میکند قهوه، جنبههای گوناگون از عملکرد مغز را بهبود میبخشد، جهت نمونه: حافظه، خلق و خو، هشیاری، انرژی، زمان واکنش و عملکرد شناختی.
آیا اطلاع داشتین کافئین تقریبا در کل مکملهای چربی سوزی موجود در بازار، وجود دارد؟ یک علت خوب جهت این ادعا هست: کافئین یکی از معدود مواد طبیعی است که خواص چربیسوزی آن، در عمل، اثبات شده است. مطالعات گوناگون بیان میکند کافئین قادر است مقدار متابولیسم را سه تا یازده درصد فزونی دهد. تحقیقات دیگر بیانگر آن است که کافئین دقیقا قادر است چربیسوزی را به اندازهی ده درصد در اشخاص چاق و ۲۹ درصد در اشخاص لاغر، فزونی دهد. هرچند، این امکان وجود دارد که با مصرف دراز مدت قهوه، این اثرات اندک شود.
دیابت نوع ۲ یک بیماری خیلی جدی و رایج است که در حال حاضر تقریبا سیصد میلیون نفر در جهان به آن دچار هستند. در این نوع دیابت، بدن انسولین میسازد، ولی یا مقدار آن کافی نیست یا بدن قادر نیست از انسولین ساخته شده بهره برد. در این وضعیت، قند موجود در بدن قادر نیست وارد سلولهای بدن شود و در اثر تجمع آن، بدن دستخوش نارسایی میشود. لذا به بعضی دلایل، میزان ابتلا به دیابت نوع ۲ در افرادی که قهوه میل میکنند، به صورت قابل توجهای پایین است.
تحقیقات بیان میکنند ریسک ابتلا به این بیماری در اشخاصی که بیشترین مقدار قهوه را میل میکنند، ۲۳ تا ۵۰ درصد کمتر است و نتایج یک بررسی دیگر هم حاکی از کاهش ۶۷ درصدی احتمال ابتلا به این بیماری است. براساس تحقیقات وسیع از اطلاعات هجده تحقیق برروی مجموع ۴۵۷۹۲۲ نفر، نوشیدن روزانه ۱ فنجان قهوه خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را تا هفت درصد کاهش میدهد.
بیماری آلزایمر متداولترین گونه اختلال عملکرد مغزی و علت اصلی زوال عقل در کل جهان است. به طور معمول اشخاص بالای ۶۵ سال به این بیماری مبتلا میشوند. متاسفانه، هیچ درمان شناخته شدهای جهت آلزایمر وجود ندارد. با این حال، کارهای بسیاری را میشود جهت جلوگیری از این بیماری انجام داد از جمله، تغذیه سالم و ورزش، ولی نوشیدن قهوه نیز قادر است به صورت شگفتانگیزی تاثیرگذار باشد. براساس پژوهشهای صورت گرفته، خطر ابتلا به بیماری آلزایمر در افرادی که قهوه میل میکنند، بیشتر از ۶۵ درصد کمتر است.
ارسال دیدگاه