طعم و مزه اصلی غذا به ادویهها و سسها هستند که در غذا استفاده میشود. غذا بدون ادویهها و سسها بیمزه است و جذابیتی ندارد. یکی از اصلیترین و خوشمزهترین مزهها برای افزودن به غذا سسها هستند. که از پرطرفدارترین رایجترین مزهها در جهان هستند. هر غذایی بسته به آن منطقه با سس مخصوص میل میشود. بعضی از سسها آماده و در مغازهها و فروشگاه عرضه میشوند و بعضی دیگر در خانه تهیه میشوند. بعضی هوادار سسهای تند و فلفلی به همراه سرکه هستند، برخیها به سُسهای شیرین و میوهای بیشتر تمایل دارند، عدهای نیز سسهای گوجهای یا مایونز را انتخاب میکنند. اخیراً گروه وسیعی از سسهای گوناگوم به بازار عرضه شده که هر یک موارد استفاده متمایزی دارند: در غذا، سالاد، باربیکیو، بریانی، تنوری و غیره استفاده میشود.
ترکیبی از سس گوجه فرنگی، سرکه و ادویه است که زمان تهیه کباب و جوجه کباب بهره برده میشود. این سس طعم کباب را بهتر و لذیذتر میکند.
یکی از فرآوردههای اصلی گوجه فرنگی به حساب میآید، سس کچاپ، یک نوع سس است که به طور معمول از گوجه فرنگی رسیده درست میشود. مواد اصلی تشکیل دهندهی سس کچاپ امروزی، گوجهفرنگی، سرکه، شکر، نمک و فلفل شیرین است، که چهبسا برخی از پیاز، کرفس و ادویهجات دیگر هم در تهیه آن بهره برده میبرند. کچاپ به عنوان چاشنی و جهت طعم دار کردن غذا استفاده میشود. شخصی به اسم هینزا، نخستین شخصی بود که سس کچاپ کارخانهای را در سال ۱۸۷۶ میلادی تولید کرد.
یکی دیگر از محصولات گوجه فرنگی سس تند است، سس تندی که از گوجه فرنگی، سیر، پیاز، فلفل، سرکه، شکر و نمک درست میشود. طرز تهیه آن حدودا همانند کچاپ است، با این تمایز که به جای پوره گوجه فرنگی که در آمادهسازی کچاپ استفاده میشود، در سس چیلی، از گوجه فرنگی که بدونپوست و ریز شده، بهره برده میشود. چهبسا برخی از تولیدکنندگان مقدار شکر و پیاز آن را افزونتر از سس کچاپ به کار میبرند و برخی از سازندگان هم فلفل افزونتری به آن اضافه میکنند، تا تندی آن افزونتر شود.
یک نوع سس غلیظ سفید و کرم شکل است که بهطور معمول به شکل سرد میل میشود. این سس امولسیونی از روغن نباتی به شکل معلق در زرده تخم مرغ است. همینطور از سرکه یا آب لیمو و اقسام ادویهجات، جهت طعمدار کردن این سس هم بهره میشود. این سس، مادر تمامی سسها محسوب میشود و پایهی اصلی اغلب سسهای ترکیبی و سسهای سالاد به حساب میآید، به عنوان نمونه آیولی، مایونز تهیه شده با روغن زیتون به همراه سیر است، سس تارتار، مایونز چاشنی زده با ترشی و سبزیجات معطر است.
این مدل سس تخمیر شده است که از سویا، غلات برشته شده، آب و نمک درست میشود. بهطور معمول در غذاهای آسیایی از این گونه سسها بهره برده میشود، اگر چه سس سویا اقسام گوناگونی دارد و اغلب تمامی آنها شورمزه و قهوهای رنگ هستند و جهت طعمدار کردن غذا، زمان پخت و یا سر میز غذا خوری مورد استفاده قرار میگیرند. این سس نخستین سری در کشور چین درست شد، ولی اکنون در کل قاره آسیا به ویژه، کشور ژاپن و حتی در دیگر نقاط جهان از آن استفاده میشود. چهبسا سس سویایی که مردمان ژاپن در تهیه غذا به کار میبرند با سس سویای چینی خیلی متمایز است. سس سویا بهطور معمول شور است و استفاده از آن جهت بعضی اشخاص مناسب نیست.
خردل یک نوع ادویه به حساب میآید که از دانههای این گیاه تهیه میشود. این سس به طور معمول در انواع اسنک و ساندویچ به کار میرود. این سس جزء سسهایی است که از تلفیق و ترکیب کردن دانههای خردل له شده و سرکه درست میشود و برخی مواقع به آن مابقی ادویهها و شکر افزوده میشود.
ارسال دیدگاه